0
STOC LIMITAT STOC LIMITAT ADRESE

Bumbacul

01.02.2016 00:02, Alexandra Manaila

Bumbacul confera o senzatie placuta asupra pielii

Fie ca e vorba de un tricou, o piesa vestimentara, fie de lenjerie intima sau de pat, bumbacul ramane baza. Creponat, satinat, imprimat, elastic sau simplu, bumbacul poate fi intr-o haina in proportii diferite ajungand pana la 100%.

De la planta la tesatura

Planta textila din familia malvaceelor, de origine tropicala si subtropicala si se prezinta sub forma de tufe. Bumbacul are flori galbui sau rosietice si fructe capsule, care contin numeroase seminte acoperite cu peri pufosi( dar atentie semintele sunt toxice). Fibra textila este obtinuta, prin egrenare, de pe semintele bumbacului. Firele de bumbac pe care le rasuceau femeile la tara pe fuioare, erau intrebuintate ulterior la tesut sau la cusut. Pentru a capata luciu, firul sau tesatura de bumbac se trateaza cu diverse solutii.

Utilizat intens in industria textila

Bumbacul are un luciu mat si o culoare alba sau galbuie, depinzand de felul pigmentilor naturali. Este un material foarte mult utilizat in industria textila. Se cultiva mult in Statele Unite, China, India, acestea ocupand primele trei locuri la nivel mondial, dar si in Italia si Spania. Bumbacul este cultivat pe 2,5% din suprafetele arabile ale lumii si reprezinta la ora actuala o industrie mare in care se invart bani grei, cu ajutorul careia se hranesc multe guri pe mapamond. S-a incercat sa se cultive cu succes si in Romania, primele culturi de bumbac s-au facut in Ilfov, pe la 1863. Prima filatura a aparut in Bucuresti in anul 1805. In 2004, bumbacul ajunsese sa fie cultivat in peste 100 tari din lumea intreaga, dintre tarile europene, cea mai importanta producatoare de bumbac fiind Grecia, cu o suprafata cultivata de peste 400 000 de hectare. Din bumbac se face pinza, ata, vata, important este ca fibra sa fie lunga. Cu cat fibra este mai lunga cu atat se pot fila fire mai fine si mai rezistente. Astfel, pentru fiecare milimetru in plus se pot obtine fire mai fine cu trei pana la zece numere metrice.

De ce piese vestimentare din bumbac?

Compozitia materialului este unul din lucrurile la care te uiti prima data cand vrei sa-ti cumperi o haina. Se stie ca bumbacul, absoarbe si elimina transpiratia, de aceea este recomandat in special vara, dar are si un mare pacat: se sifoneaza extrem de repede. Insa se poate calca usor, fiindca bumbacul suporta foarte bine temperaturile ridicate. Daca tii la pielea ta, atunci o vei rasfata cu produse vestimentare din bumbac care confera o senzatie extrem de placuta asupra pielii. Iar daca vrei sa fii ecologist, mai nou, a aparut bumbacul organic. Produs din plante nemodificate genetic, crescute fara pesticide toxice si alte ingrasaminte, bumbacul organic se vopseste doar cu coloranti naturali. Daca vrei sa te imbraci eco, sa stii ca te costa dublu sau chiar triplu, hainele din bumbac organic fiind mult mai scumpe decat cele din bumbac natural.

Orice fel de bumbac alegi, acesta nu numai ca va avea o mare capacitate absorbanta, vei fi incantata sa afli ca va avea o capacitate mare de inalbire, deoarece solutiile alcaline/acide nu altereaza firele de bumbac. Nu in ultimul rand, hainele din bumbac reprezinta o investitie: te tin mai mult, intrucat fibra este rezistenta, mai ales cea obtinuta din fire lungi.

Tricouri, lenjerie intima, sosete

Daca vrei sa faci miscare, poti opta pentru tricourile din bumbac 100% sau cele in combinatie cu elastanul, ca sa te asiguri ca-ti retine transpiratia. Totusi, cand faci sport ia-ti si tricou de schimb! Magazinele Goliat Fashion iti pun la dispozitie o gama variata de produse vestimentare din bumbac, la marimi exceptionale.

Hai să vorbim pe WhatsApp!

Bună ziua! Suntem aici de luni până vineri între orele 10.00-18.00 pentru a vă răspunde la nelămuririle legate de produsele noastre.